Tankar och Idéer

16:e januari 2015

HÖGTRYCK i min ateljé!

Sedan en vecka, tillbaka till vardagen efter allt jul- och nyårsfirande.  Ute är det mestadels grårusk men jag börjar ändå varje dag med en tur i skogen. Jag går i rask takt dit näsan pekar med hjärnkontoret på högvarv intensivt planerade dagens arbete. Väl hemkommen har jag helt klart för mej vad resten av dagen kommer att innehålla.

Årets största kraftsamling har börjat med en riktig rivstart. Ateljén är överallt fylld med allehanda material och halvfärdiga objekt. Jag “förbannar” avsaknaden av ett riktigt dagsljus, då jag hela tiden jämsides med mitt arbete bilddokumenterar det jag håller på med.

Det mesta just nu handlar om förberedelser inför Fårfest i Kil och mina arbetsdagar sju dagar i veckan, sträcker sej för det mesta till långt in på kvällarna.

Evenemanget kommer att pågå från den 27 februari till den 1 mars och till dess ska hur mycket som helst vara färdigt …. himla kul och spännande, men just nu vet jag inte om jag kommer att kunna slutföra allt jag planerat.

Fårfesten är både ett unik och helt fantastiskt evenemang och i år kommer den att bli större än någon gång tidigare. Hela fårsverige kommer att finnas där inkluderat ett antal på fyra ben. Som besökare kan man bese fint hantverk, handla allahanda produkter med anknytning till fåret, gå på kurser och föreläsningar, fika och äta god mat.

Precis som förra året kommer jag att kampera tillsammans med Tant Kofta. Vi har sedan ett par år ett nära samarbete innebärande att jag använder mej av hennes fantastiska garner i ett antal av mina objekt. Dessutom utbyter vi båda en massa tankar och erfarenheter om det mesta i tillvaron som vi upplever vara våra hjärtesaker.

Ingen gång under året träffar man så många kollegor, vänner och bekanta som här. Dessutom som “grädde på moset” ges man tillfälle att möte alla trevliga, intresserade och vetgiriga besökare som förgyller dagarna med sin närvaro.

När man sedan trött och näst intill utmattad vänder hemåt kvällen den 1 mars till bredden uppfylld med energi och nya ideér känner man sej så nöjd och glad.

Förhoppningsvis kommer jag att möta några av mina läsare under dessa dagar, så VÄL MÖTT I KIL!

Garvämnet Tara – “Perus gröna guld”

Känner att detta behöver ett ytterligare förtydligande. Tara är ett vegetabiliskt garvämne som utvinns ur trädet Spiny Holdback. De flesta vegetabiliska garvämnen utvinns ur bark, vilket innebär att träden måste avverkas. Tara är dock ett undantag. Trädet som kan bli närmare 100 år, växer på hög höjd i de djupa floddalarna i främst Peru. Det blommar rikligt två gånger om året och efter blomning skapas fröbaljor ur vilka garvämnet utvinns. På så sätt kan trädet leva vidare och lämna garvämne under många år. Tara betraktas som det mest exklusiva av alla vegetabiliska garvämnen. Lädret blir mjukt, lätt och får en gyllene varmvita färgton. Dock mörknar det inte på samma sätt som andra vegetabilgarvade läder.

TIDEN, den går så rasande fort!

Bara en vecka kvar till jul och och sedan i ett vips är ett nytt år i antågande. Därefter är det bara knappt två månader kvar till årets stora “fårhändelse”, Fårfersten i Kil med allt vad detta innebär. Ett tecken på att mina förberedelser redan pågår för högtryck är att min ateljé blir mer och mer fullproppad med projekt, både stora och små som jag har för avsikt att visa.

Denna gång är temat FÅRever young och fokus är inriktat mot den unga generationen och på vadmal. Eventet går av stapeln i kommunens excellenta grundskola i lokaler som är alldeles om och nybyggda.

Antalet utställare är större än någonsin och vi representerar alla de områden som kan tänkas när det gäller fåret. Ett stort antal kurser, seminarier och föreläsningar finns också att ta del av. Kronan på verket blir den dagligen återkommande FÅRfestFÅReställningen som garanterat kommer att bli något utöver det vanliga.

EN TANKE ….

Eftersom jag känner att funktionen som konsumentupplysare är en så viktig del av min verksamhet, är en av mina ambitioner att på hemsidan också tillhandahålla information och förmedla kunskap. Just därför kommer det under “TANKAR” att finnas inlägg som jag känner kan vara av betydelse att förmedla till de av mina besökare som finner ämnesområdet intressant och/eller vill utöka sina kunskaper. Min förhoppning är att detta ska bli till både glädje och nytta och uppskattas av alla er som besöker min sida.

ÄNTLIGEN, ÄNTLIGEN är min hemsida färdig!

Efter ett helt år med en massa “stöt och blöt” känner jag mej riktigt nöjd med resultatet. Min förhoppning är att sidan på ett informativt sätt ska spegla både min filosofi och mitt sätt att arbeta.

Ett fantastik stöd har jag hela tiden haft hos min excellenta hemsidesarkitekt Håkan. Han har fungerat både som tålmodigt bollplank och en alldeles utmärkt fotograf.

Mina underbara modeller Britt och Ellen förgyller med sin närvaro många av de bilder som finns att beskåda.

Elisabeth har varit mig behjälplig när det gäller att ur en hel förmiddags berättande vaska fram essensen till mina texter.

Ett stort och innerligt TACK till er alla!

3.detalj-neptunus_400x266
Foto: Martin Gustafsson