På vift allt original fram till 18

Mars 2018

Fårfesten i Kil

Åter dags att styra mot Kil, kan inte fatta att ett helt år redan passerat.
Känns fortfarande som vinter trots att det är första helgen i mars, eftersom snön ligger djup i alla fall här i Dalsland.
Det är med samma förväntan som alltid jag sätter mig i bilen. Fårfesten är årets största händelse där precis allt kan hända …
I år känns denna resa speciell på flera sätt. Jag har tilldelats fåreningens stipendium ”Guldbaggen”, något jag känner mig mycket glad och stolt över. Dessutom firar Skinnerskan 30 år som företag. Att samtidigt belönas med stipendiet, som förutom en charmig bagge i keramik med förgyllda horn, formgiven av Kaj Stuart Beck och 10 000:-, känns så fantastiskt.
Känner mig som alltid lika välkommen när jag stiger in i entrén på Sannerudsskolan.
Efter att ha burit in all mitt ”pick & pack” sammanstrålar jag med Tant Kofta för att ta en snabbfika i lärarrummet som under Fårfestdagarna fungerar som utställarcafé. Vilken högtidsstund det är med allt hembakat som dignar på det väl tilltagna serveringsbordet där det bara är att ta för sig!
Fredag fm är det stipendieutdelning i Fårrum, där baggen står i all sin prakt på en ”äng” av grönaste ull och väntar på mig. Som stipendiat förväntas man gör något slag av motprestation. För mig är det en själklarhet att dela med mig av mitt arbete med de vita pälsskinnen som jag ägnat mycket av min tid åt under de senaste fem åren. Föreläsningen ”Nu är det de vita skinnens tur” med efterföljande frågestund avslutar ceremonin och jag återvänder ut till min monter där så många kunniga, trevliga och frågvisa besökare väntar, härligt härligt!
Som alltid går de tre dagarna svindlande fort. Festens sista show ”Fårälskad – en baggis” börjar alldeles strax och jag bestämmer mig för att jag bara måste se den ännu en gång, även om arrangören helst ser att vi inte lämnar våra montrar …
TACK, Täpp Lars och alla medverkande för denna helt fantastiska happening!

Februari 2018

”Skinn-SM”, Skinnpremiering i Tranås

Så är det åter dags för den årligen återkommande skinnpremieringen i Tranås. Här har fårägare med Gotlands- och Leicesterfår en möjlighet att få säsongens skinn bedömda.
Näringen får samtidigt svar på om aveln bedrivits på ett sätt så att den sammanfaller med de avelsmål som uppställts för respektive ras och där ett viktigt delmål är att få fram vackra skinn av hög kvalité. Inlämnade skinn tävlar i ett antal klasser där de bästa skinnen och även de bästa besättningarna premieras med fina priser.
I år har jag tillsammans med Karin Strömberg och Anders Hjort fått förtroendet att vara domare. Vi tre representerar olika delar av näringen, där Anders har lång erfarenhet som riksdomare, Karin som uppfödare av Gotlandsfår och jag själv som designer.För mig är det fjärde gången som jag får uppdraget och det är med stor förväntan jag sätter mig i bilen inför resan till Tranås. Tre fullspäckade lärorika dagar väntar, under vilka också möjlighet finns att träffa andra aktiva i branschen.Under en av eftermiddagarna hålls ett miniseminarium för tillresande förenings-medlemmar. Gotlandsfårsföreningen passar samtidigt på att hålla sitt årsmöte och sista dagen visas prisbelönta skinn för en intresserad allmänhet.

Oktober 2017

Pälssömnadskurs i Henån

Så är det dags att återvända till Orust Slöjds stuga i Henån för den årliga kurshelgen tillsammans med Marita, Ebba, Tina, Gunwor, Siv, Marie, Carina och Monica.
I år är det fjärde året vi träffas för förkovran och härlig samvaro. Första helgen i oktober har hittills varit den stående tidpunkten och kommer antagligen så att förbli.
Inför årets kurs har det funnits önskemål om att lära lite lädehantverk, vilket kommer att innebära att alla får ny kunskap om avhårade skinnmaterial lämpliga att kombinera med sina pälsskinn.
Vi börjar alltid med fika samtidigt som vi ventilerar allt som hänt sedan vi sågs sist. Detta åtföljs av lite matnyttig fackteori innan vi sätter händerna i våra material.
Samtliga har med sig exempel på nya produkter som kommit till under året. Vi tittat på varandras skinn och ventilerar vad som är bra och vad som kan bli bättre.
Under våra samtal kommer vi fram till att det skulle vara både bra och roligt att ha kontinuerlig kontakt med varandra under hela året och bestämmer oss snabbt för att bilda en Facebook grupp. Tina får i uppdrag att ombesörja detta, men vad ska vi kalla oss?
Efter en stunds funderingar och rådslag kommer vi fram till att ”Skinnerskorna” skulle passa alldeles utmärkt. I den här gruppen är vi alla jämställda kollegor.
För att ytterligare förtydliga vad det handlar om behövs också en underrubrik som kommer att lyda: ”en kvinnlig, en sinnlig och en skinnlig allians”.
Dagarna går svindlande fort och alldeles för snart är det åter dags att packa ihop.
Nya idéer och produkter har sett dagen ljus och när vi vänder hemåt är vi också fulladdade med både nyfunnen energi och inspiration.
Första helgen i oktober 2018 är redan inbokad och fram till dess håller vi dialogen igång via ett intensivt nyttjande av nätet.

Augusti 2017

”Med Näsa för Skinn” – utställning i Visby

Sista söndagen i juli packar jag bilen för att ge mig av till Gotland, närmare bestämt Visby, för att där under två veckor visa min utställning ”Med Näsa för Skinn”.
Startar tidigt för att vara i god tid till färjan som avgår ifrån Nynäshamn tidig kväll. Anländer till Visby vid midnatt och kör den korta sträckan från färjan till Ödins garveri, där jag hyrt den mysiga vindslägenheten under takåsen i garveribyggnaden.
I garveriträdgården finns sedan ett år tillbaka det nybyggda gårdshuset där jag ska hålla till. Arbetet med utställningen börjar redan tidigt måndag morgon tillsammans med Per Hollström som är min eminenta byggpartner under den kommande veckan.
Varje morgon börjar med en lång promenad utefter havet vilken förmån, bara så fantastiskt!
På hemvägen slinker jag in på Brödboden vid Österport för att handla surdegsbröd till förmiddagsfikat.

Så många intresserade och trevlig människor besöker min utställning och trots att dagarnas öppethållande är långt, blir det aldrig långtråkigt. Varje eftermiddag serveras jag sen lunch ute i garveriträdgården av innehavaren till Almedalens Café.
Under Medeltidsveckan är det obligatoriskt att ta en sväng i Almedalen för att se fint hantverk, handla och äta middag på medeltida vis.

Varje dag avslutas med sen promenad i Visby med omnejd och oftast utgör en magisk solnedgång finalen på ännu en innehållsrik dag.

Dagarna går så oerhört fort. Vips så har tre veckor passerat och lördag den 19 augusti, stänger jag glaspartiet som jag haft vidöppet ut emot trädgården för sista gången. Samtidigt tänker jag på alla de kända och okända människor som bidragit till så många spännande möten och samtal och som jag dessutom haft förmånen att få ”skicka med” ett antal av mina produkter, såväl stora som små.
Det är med stor glädje och tacksamhet jag lämnar ön med förvissning om att jag snart kommer att återvända.

Mars 2017

Fårfesten i Kil

Fårfesten i Kil står för dörren igen. I år firar arrangemanget 10 års jubileum och för att ytterligare understryka detta har årets tema krönts med en kunglig touch, ”FÅR Sverige i tiden”.
Det är kall, kulen och gråmulen torsdagmorgon när jag packar bilen för att ännu en gång bege mig till Kil. En enstaka minusgrad och barmark gör att det inte alls känns som första dagarna i mars.
Jag känner mig lika förväntansfull som alltid när det bär iväg mot Kil eftersom jag vet att det kommer att bli fullspäckade och oförglömliga dagar med många kära återseenden, spännande möten med nya människor och tillfälle till att fylla på min ”inspirations- och kunskapsbank”.
I år har jag och min Fårfestkompanjon Tant Kofta tilldelats andra platser, då vi lämnat Välkomsthagen till förmån för Vallgatan. Väl på plats tycker vi båda att vi bytt upp oss, även om vi här har lite mindre utrymme. Känner att vi befinner oss mera ”mitt i smeten” än tidigare.
Även i år innebär fredag morgon en lika lång kö som alltid utanför de stora panoramafönstren jag har som bakgrund i min monter. Dörrarna öppnas äntligen och på avstånd hörs rösten på Fåravelsförbundets ordförande Magnus Jönsson som hälsar välkommen och öppnar festen. Han tillkännager också årets Guldbagge stipendiater, Christina Ekelund och Erik Torstensson, två välkända ull legendarer som ständigt överraskar och sätter avtryck.
Fredag fortlöper i rasande fart med massor av trevliga, vetgiriga och köpsugna besökare. När dörrarna stängs efter en lyckad dag känner jag mej så glad och nöjd … nu bär det iväg till hotellet för en god middag tillsammans med andra utställare, innan sängen kallar.
De två följande dagarna försvinner i samma anda som den första och när söndagens final FÅReställning ”FÅRsäkrat” är i antågande lämnar jag min monter, något man egentligen inte ska. Jag måste helt enkelt se den en gång till och jag konstaterar att årets version är lika fantastisk som de föregående!
Det har börjat mörkna och bilen står packad för hemfärd. Väglaget kunde vara bättre, så jag får ”rätta mun efter matsäcken” och ta det lugnt. Under resan drar jag mej till minnes mina tankar när jag åkte hemåt för ett år sedan då jag tänkte att ”bättre än så här kan det inte bli”. Nu kan jag bara konstatera att arrangörerna har gjort det igen, fast ännu bättre!
Halvvägs hemma är jag tankemässigt redan igång med att spåna kring vad jag ska kreera inför Fårfesten 2018 …

November 2016

Julklappsöppet hos Tant Kofta

Lördagen under andra advent passar Tant Kofta = Lotta på att ha julklappsöppet i sin lilla fina butik i Valler norr om Kungälv.

Jag är tillsammans med några andra av hennes nära samarbetspartners inbjuden att finnas på plats och sälja skinn och skinnprodukter.

Redan på fredag sen eftermiddag har jag bilen färdigpackad och beger mig till Lilla Edet, där jag bokat ett hotellrum för att kunna vara på plats tidigt nästa morgon.

Det är lördag morgon och trots att det fortfarande är mörkt, kan jag ana att det kommer att bli en gnistrande vacker dag. Det är ett par grader kallt, på himlen blinkar all världens stjärnor och jag inser att det nog är läge att skrapa bilrutor före avfärd.

Äter endast en banan för att snabbt komma iväg, då frukost väntar hos Lotta. Ska bli riktigt härligt att träffa de andra inbjudna och ha en stund tillsammans innan butiken öppnar kl 10.

De andra inbjudna är Anna Bergman – Tant Ulltuss, som kommer att sälja och signera sin nyutkomna bok ”Tant Ulltussockor”. Hon är en riktig friskus eftersom har för avsikt att sitta ute under hela dagen. Jag kan redan ana att hon kommer att behöva vara mer än väl klädd.

I Lottas fantastiska lilla växthus får jag sällskap av Erika Åberg som ska sälja och signera sin bok ”Sticka Vantar” och därutöver kommer att erbjuda våra besökare att investera i helt underbara halsband som hon tillverkat i halvädelstenar.

Här kommer också keramikern Åsa Olofsson att sälja sin fina keramik tillverkad av Gotlandslera. Hennes signum är de unika garnskålarna som jag är övertygad om kommer att ha strykande åtgång, liksom de roliga pepparkaksgubbe stakarna.

Till sist Lotta som när denna dagen är slut, garanterat kommer att ha stora tomrum i sina hyllor när vi stänger i eftermiddag, då alla bokköpare passat på att inhandla garn till alla sina framtida sockor och vantar.

Kockan 10 strålar solen från en klar himmel, marken är täckt av ett par centimeter snö och omgivningen känns lite jullik.

Köpglada och förväntansfulla besökare strömmar snabbt till och det blir kö utanför butiken. Den som inte kommer in direkt passar på att ta sig förmiddagsfika med hembakat bröd ute i trädgården insvepta i filtar. På detta sätt förflyter hela dagen.

Stor köplusta bland härliga kunder och många roliga möten blir det, både runt kaffeborden och inne i butik och växthus.

Skymningen sänker sig och det är dags att packa ihop och tänka på hemfärd.

Innan vi skiljs åt har Lotta inbjudit till gulaschsoppa med hembakat bröd. Under trevlig samvaro summeras dagen och vi kan konstatera att samtliga av oss känner sig väldigt nöjda.

Nu är det dags att styra hemåt …

Oktober 2016

Skinnsömnadskurs i Henån

Så är det åter dags för den årligen återkommande kursen för mina sju skinn-sömnadskollegor. Några av oss träffades för första gången under en kurs jag höll på Nääs 2014. Redan då bestämde vi oss för att fortsätta att träffas med mig som kursledare varje höst, men fortsättningsvis i egen regi och på annan ort.

Slöjdföreningen på Orust har varit generös med att upplåta sin slöjdlokal i Henån, vilket vi är mycket tacksamma för.

Det är tidig fredag förmiddag och bilen står fullpackad med allt vi kan tänkas behöva under våra knappa tre dagar tillsammans. Resan går som en dans, passar på att ta en kopp kaffe efter vägen så att jag ska vara laddad för att packa upp och ställa i ordning allt det jag har i mina koffertar.

Det känns alltid lika härligt inför att vi ska träffas och det blir ett kärt återseende, när  samtliga äntligen är på plats.

Vårt första pass ägnar vi åt materiallära, något som för en del låter både torrt och tråkigt, men som är ack så viktigt …

Jag har ägnat mycken tid och möda till att ämnesområdet ska upplevas som både nytt och spännande, vilket är möjligt om man verkligen tänker till. Jag blir alltid lika glad när någon upplever att den ”fått sig till livs” något slag av aha-upplevelse som ger ett tillskott av erfarenhet och kunskap och därmed ges möjlighet till nytänkande.

Våra dagar som går svindlande fort är späckade med frågor som förhoppningsvis får sina svar. Vi jobbar så det glöder med mönsterkonstruktion, tillverkning av mallar, tillskärning och sömnad för att under de sista timmarna tillsammans, titta på och utvärdera våra slutresultat.

Konstaterar i förbigående att jag inte hunnit ta en bråkdel av alla de spännande bilder på ”work in progress” som jag alltid har för avsikt ska finnas som dokument över det vi åstadkommit … detta är mitt ända smolk i bägaren …

Skymningen har redan fallit när vi skiljs åt efter intensiva dagar och vi vänder alla hemåt igen med vetskap om att vi har för avsikt att ses igen samma helg även nästa höst.

Det ska bli precis lika härligt och givande som i år …

September 2016

”Med Näsa för Skinn” – utställning ”på vift” till Halmens Hus

Halmens Hus i Bengtsfors består av ett museum som berätta historien om den dalsländska halmslöjdstraditionen och dess betydelse för bygden. I huset finns också en butik med ett rikt utbud slöjd och konsthantverk av hög kvalité.

Det är den 17 september och jag har vernissage på min utställning i husets galleri. Här visar jag resultatet av fyra års arbete i min ateljé efter att jag slutat min fasta anställning på Steneby. Objekten består med några få undantag av plagg och accessoarer för kroppen.

Utställningen som kommer att pågå under nästan 8 veckor är ett sätt att ”knyta ihop säcken” efter en lång tids arbete. Den ger mig också möjlighet att utforska lämplig rekvisita samt träning i att exponera inför det slutliga målet, att med ytterligare några nytillskott av objekt ställa ut på Gotland.

September 2016

Skördefest på Värmlandsnäs 2-3 september

Det är en strålande morgon i början av september då jag styr kosan mot Värmlandsnäs norr om Säffle för att delta i detta årligen återkommande evenemang.

Jag är inbjuden av Christina och Gunnar på Torseruds gård, som utgör en av knappt tjugo stationer vilka ligger längs vägen ut mot näsets spets.

På gården finns ett inrett växthus där jag har beretts plats tillsammans med ett antal andra utställare, tex Amandula, ett företag som säljer fantastiska brända mandlar, ett surdegsbageri, en knivmakare och en konstnär.

I växthuset finns också ett mysigt café där både besökare och utställare kan smörja kråset med all sköns underbara smörgåsar och bakverk.

I trädgården går alpackor och kaniner i provisoriska hägn, till glädje för alla barn som passar på att klappa flitigt.

Som besökare kan man handla sylt, honung och andra lokala delikatesser. Här finns också hemslöjd, secondhand föremål och annan kuriosa att investera i.

Solen fortsätter att stråla under dagarna två och vi som är placerade i växthuset upplever en näst intill tropisk värme trots att det är tidig höst.

När festen stänger sina portar för denna gång är det många, både besökare och utställare, som beger sig hemåt, både nöjda och glada efter två fantastiska dagar.

Augusti 2016

Research- och workshopresa till Visby

Jag kliver på tåget i Åmål en ganska grå morgon i augusti. Har för en gångs skull beslutat att ”belöna” mig själv med att ta tåget istället för att köra bil. Reser med minimal packning eftersom jag förväntar mig att vädret, som alltid när jag befinner mig på Gotland, kommer att vara både varmt och soligt.

Känner mig så lyxig när jag sitter på tåget och bara kan åka med. Läser en bra bok, ömsom slappar och ömsom i mitt huvud spånar kring vad mina dagar på ön ska innehålla, även om huvudmålen med denna resa redan är förutbestämta.

Den research som är den främsta anledningen till min resa består av att få ett grepp om det nya hus som byggts i trädgården intill Ödins garveri. Där kommer jag att ha min utställning ”Med näsa för skinn” under två veckor i augusti 2017. Jag behöver känna in dess karaktär, ta en del mått, samt kommunicera med husets ägare om både de praktiska och ekonomiska förutsättningarna.

Det andra redan planerade inslaget handlar om att hålla en workshop för med-arbetarna på Ödins garveri. Eva Bjersander som idag sedan sju år tillbaka framgångsrikt driver verksamheten, är en av alla mina älskade studenter som gick Stenebys skinnutbildning under två år på 90-talet.

Fram till mitten av 1960-talet bedrevs här regelrätt garveri och försäljning av skinn och läderprodukter av Hans-Olof Ödin, tredje generationen Ödin som drivit garveriet.

Idag finns endast butiken kvar, vilken är ett måste att besöka om man är skinnörd och befinner sig i Visby.

Min första morgon är grå och blåsig. När jag tar min morgonpromenad är vindarna om möjligt ännu friskare än igår och från havet in mot land vältrar sig vågor med vita skumtoppar.

Två intensiva dagar ägnar vi åt att förkovra oss i ateljén i det fantastiska hus där garveriet är beläget sedan 1930-talet. Det regnar till och från båda dagarna och jag fryser eftersom jag inte packat för sådant väder. Som tur är har Eva en garderob med värmande tröjor att låna ut.

Jag passar också på att göra ett besök hos Jenny och Kjell Nilsson på Graute gård. Här blir det en trevlig förmiddag med livlig diskussion om både ditten och datten över en kopp kaffe i deras nybyggda butik och café.

Min sista dag är nästan till ända och jag tänker med glädje tillbaka på fem underbara dagar på denna magiska ö. Endast vädret blev inte som jag förväntade mig, men vad gör det när det finns så mycket spännande att ta del av, så mycket nytt att lära, så många fantastiska människor att möta och en värmande mohairtröja som bytte ägare lagom till min hemresa.

TACK Eva, Maria, Tina, Hans-Olof, Jenny och Kjell!

Mars 2016

”Fårfest i Kil 2016”

Årets fest har fått namnet ”FÅRverkeri”. Eftersom det är tionde gången arrangemanget går av stapeln, har det satsats stort på att få till ett tydligt jubileumsstuk med rekordmånga utställare och ett stort antal happenings, kurser och föreläsningar.
Nytt för året är utdelning av ett stipendium till någon person, som på ett eller annat sätt under lång tid gjort ett förtjänstfullt arbete inom näringen.
Ett mycket uppskattat inslag som ”legat på is” under de tre senaste åren och som återuppstår i år är showen där utställarnas produkter visas.
Det är torsdag fm när jag ger mej av mot Kil. Under natten har det kommit 20 centimeter nysnö så landskapet signalerar full vinter vilket gör att väglaget inte är så kul, men vad gör väl det när man väg mot den roligaste helgen på hela året.
Kommer välbehållen fram till målet och blir som alltid varmt välkomnad i Sannerudsskolans reception.
Känner en stor förväntan inför dagarna som ligger framför mej. Ser fram emot många trevliga och vetgiriga besökare, att återse vänner och kollegor som jag bara träffar under dagarna här, samt att knyta nya värdefulla kontakter inför framtiden.

Det är torsdag kväll, äntligen är min monter färdigarrangerad och jag känner mej nöjd.
Platsen jag tilldelats i Välkomsthagen gör att jag verkligen upplever mej som privilegierad.
Innan det är dags att krypa till kojs är alla utställare inbjudna till att se genrepet av showen STJÄRNSPECKAT – En fett bra FÅReställning. Oh så spännande! … och jag blir verkligen inte besviken, en alldeles fantastisk show regisserad av Täpp Lars Arnesson som med en fantastisk ensemble av lokala förmågor bjuder på sång, musik, skådespeleri och andra underfundigheter samtidigt som dom visar utställarnas produkter. Känns oslagbart att få se ett antal av mina egendesignade och tillverkade plagg och accessoarer där dom hör hemma, nämligen på den levande kroppen.

Redan före öppningsdags ringlar kön lång utanför i snöslasket och när dörrarna äntligen slår upp, väller ett stort antal besökare in för att allra först ta del av själva öppnandet. Detta förrättas i år av Fåravesförbundets ordförande Magnus Jönsson som spånar i inspirerande ordalag kring näringens ljusa framtid och Fårfestens betydelse i sammanhanget.
Det nyinstiftade stipendiet ”Guldbaggen” tilldelas i år Einar de Wit, kunnig fårbonde, tillika redaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Fårskötsel. I denna bidrar han hela tiden med nytänkande, intressanta artiklar och fantastiska bilder.

Klockan är tre och jag kilar iväg till FÅRrum för att berätta om våra fantastiska svenska pälslammskinn. Det är alltid lika spännande och lärorikt att få direktkontakt med människor som har samma intresse som man själv. Frågorna är många, samtalet böljar fram och tillbaka och vips så har den timme jag har till mitt förfogande bara flugit iväg.

Kan tänka mej att årets fest slår rekord när det gäller antal besökare. Välkomsthagen där jag huserar är hela tiden välfylld med besökare och beger man sej därifrån ut på upptäcksfärd är det en trivsam trängsel precis överallt. Gott fika och välsmakande mat med anknytning till fåret bör man också passa på att ta del av, annars missar man något väsentligt.

Snart dags för showens finalföreställning och jag kan inte låta bli att återuppleva den ännu en gång …

Precis som jag trodde, ännu mera fantastisk än förra gången. Nu när allt är finslipat ser jag hur proffsig och välregisserad den är och jag njuter i full drag …

Tre fantastiska, intensiva och underbart roliga dagar är till ända. Trött, glad och väldigt nöjd kör jag hemåt i snöyran. Under min resa kan jag inte låta bli att fundera över vad för slag av utmaning jag ska förära mej själv inför nästa års Fårfest? Kanske finns redan ett embryo till en idé …

Oktober 2015

”Varmt och Vackert från Topp till Tå”

Det är fredag morgon i början av oktober när jag tillsammans med Pia, min kollega från Steneby styr söderut mot Orust.
På programmet står en kurs i pälssömnad för ett antal kvinnliga fårägare som också arbetar med att vidareförädla sina skinn till allehanda produkter som saluförs i deras gårdsbutiker, samt under marknader och mässor.
Även om det fortfarande känns och ser ut som sommar, vet vi ju att hösten står för dörren och för samtliga känns det inspirerande att ta sej an allt det som kursrubriken förtäljer, nämligen mössor, vantar, tofflor, halsdukar och västar.
Föreningen Orusts Slöjd har en trevlig och välutrustad lokal i Henån som vi så generöst fått lov att disponera.
Uppstarten på fredag eftermiddag börjar med fika och presentation som snabbt övergår i en intensiv dialog om vad var och en önskar uppnå under de två ytterligare dagar vi har tillsammans.
Ett tydligt önskemål från deltagarna har redan innan kursen började varit att få en första introduktion på mönsterkonstruktionsområdet. Pia som är en mycket skicklig mönster-konstruktör tar sej an detta och under lördag förmiddag pågår en intensiv förkovran som så småningom utmynnar i ett och annat västmönster.
Tillsammans med en av deltagarna ger jag mej i kast med att konstruera ett mönster till
en extravagant pälshatt samtidigt som det överallt omkring oss är ett intensivt arbete igång med att rita av och konstruera mönster och mallar, skära till och sy för hand.
Inte ens under fikat tillåter vi oss att ”slappa”. Vi tittar på, diskuterar och ger feedback på de skinn och produkter varje deltagare tagit med sej. Vi pratar om marknadsföring, prissättning och sist men inte minst, vikten av att komma samman för att lära mer och agera bollplank till varandra. Allt detta utmynnar i en ambition att mötas igen, gärna kontinuerligt för att på så sätt utveckla våra verksamheter tillsammans.
Sen söndag eftermiddag när Pia och jag är på väg hemåt känner vi oss både nöjda och glada samtidigt som vi konstaterar att vi lärt oss så mycket vi med.

Februari – Mars 2015

Fårfest i Kil – årets händelse i fårvärlden.

Det är sista torsdagen i februari, då jag beger mej till Kil för att där delta i årets Fårfest som verkligen är något alldeles extra. Sannerudsskolan år pyntad i varje litet skrymsle och bara genom att stiga in genom entrén till skolans foajé så känner jag alla förväntningar som ligger i luften. Förväntningar från arrangören, oss utställare och alla besökare …. I receptionen, inbäddad i ett hav av tussris, blir jag så innerligt mottagen så jag känner mej riktig rörd. Min plats i Välkomsthagen ger mej en unik exponeringsyta för det jag har att visa, vilket gör det extra roligt att packa upp och ställa i ordning inför morgondagen.
Det är fredag morgon och festen öppnar med invigningstal och musik. “Alla” är här och trängseln är påtaglig – precis som det ska vara när det är stor fest. Dagen går i ett rasande tempo, full fart hela tiden. Jag har full upp med att besvara alla frågor, sälja specialverktyg, inemellan ett och annat ur mitt egentillverkade sortiment och att ta emot alla positiva kommentarer om det jag förfärdigat. Har Tant Kofta till höger om mej och i hennes färgsprakande monter är det alltid fullspäckat med passionerade stickerskor som “smörjer kråset” bland alla fantastiska garner som där erbjuds. Försöker att ta mej en tur för att se några av de andra utställarna som jag känner mej extra nyfiken på. Att knyta nya kontakter står alltid högt på min lista när jag är ute och rör på mej och här har man verkligen möjlighet att göra även detta.
Lördag morgon ringlar kön utanför entrén lång redan innan öppningsdags. När dörrarna öppnas fylls foajén på ett ögonblick av intresserade och köpsunga besökare som aldrig får nog många svar på alla sina frågor, vilket jag tycker är både roligt och utvecklande, men ack så påfrestande för min röst som inte alls är van vid att prata så intensivt! Det har blivit lunchtid och om en timme börjar min föreläsning “Älskade sängfäll” i Fårrum, detta fantastiska runda rum som till vardags benämns Forum, men som under dessa dagar så lägligt byter namn. Tillbaka igen i min monter väntar åter många nytillkomna besökare som ställer massor med frågor om mina produkter, jättekul! Ännu en intensiv dag går mot sitt slut och ikväll ska det bli riktigt trevligt att ta en bit mat på ortens hotell och förhoppningsvis också kunna få till nåt intressant samtal med några av de andra utställarna innan det är dags att dra sej tillbaka för att ladda för Fårfestens sista dag.
Söndag inleds med blytunga moln och blötsnö, men vad spelar det för roll när man har så roligt? Många trevliga, köpsugna och vetgiriga besökare förgyller även dagen idag och i ett vips går även denna mot sitt slut. När dörrarna stängs för sista gången är det som om någon svingar ett trollspö och den mest effektiva och glada städpatrull jag (och säkerligen många med mej) beskådat, rycker ut. Imorgon kl 8.00 ska Sannerudsskolan vara sitt vanliga jag igen och ta emot alla sina elever som då kommer tillbaka ifrån årets sportlov. ETT STORT TACK till den excellenta arrangören Fåreningen Fårfest i Kil samt Sannerudsskolans personal och elever för att ni finns, utan er ingen Fårfest!

Början på februari 2015

Köpenhamn i mitt hjärta!

Sitter på tåget tillsammans med två av mina kollegor på Steneby. Tre dagars inspirations och inköpsresa till Köpenhamn står för dörren. Gissa om vi är förväntansfulla …

Vädret är som sej anstår så här i februari men det spelar ingen roll, för i våra hjärtan har det redan hunnit att bli vår.

Mitt emot vårt hotell på Vesterbrogade ligger Stoff & Stil, en av de största detaljisterna inom textil som också saluför all världens tillbehör. Vi lämnar snabbt av vårt bagage och resans första shoppingrunda är ett faktum.

Eftersom  min kollega Helen fyller år, avslutas dagen med ett glas champagne och födelsedagsmiddag på en liten kvarterskrog nära hotellet.

Tidig morgon dagen efter beger vi oss till Bella Center, Köpenhamns motsvarighet till  Älvsjömässan där det pågår en textilmässa. Målet är att besöka DesignerService, en dansk agentur som säljer allt som tänkas kan när det gäller exklusiva tillbehör till kläder och accessoarer. Vilket eldorado och vilken förstklassig service !!! Här stannade vi hela förmiddagen för att plöja igenom allt de hade att erbjuda. Alldeles för mycket “bra att ha grejor” för att det ska vara nyttigt för plånboken …..

Eftermiddagen ägnade vi till huvudattraktionen under denna resa, ett besök på Nationalmuseum och nu ansluter Stenebys studenter i skinnutbildningen.  Här pågår fram till slutet av februari utställningen “Pels – liv och död”.

En alldeles underbar, men också tankeväckande och avskräckande utställning om pälsmaterialen och levnadsvillkoren för de djur som efter livet får bidra med sina skinn till oss människor. Man kan här se exempel på plagg tillverkade av människor för vilka pälsmaterialen i en svunnen tid var en absolut förutsättning för överlevnad, fram till dagens många gånger lyxig plagg tillverkade av pälsmaterial från farmade djur i bur.

Fredag morgon sammanstrålar vi åter med studenterna och tillsammans beger vi oss ännu en gång till Bella Center.  Målet är att också dom ska få tillfälle att ta del av vad DesignerService har att erbjuda. För mej innebar s detta besök att jag också passade på att göra min första beställning och så är det bara att åka hem och invänta leverans – hur spännande som helst!

Dags att dra sej mot Centralstationen för att styra kosan hemåt. Eftersom det är fastlagstid även i Danmark passar vi på att provsmaka varsin fastlagsbulle, som är den danska motsvarigheten till våra semlor.

Tre fantastiska dagar i Köpenhamn är nu till enda. Fyllda med både nya intryck och ny inspiration kliver vi glada, nöjda och ganska trötta på tåget mot Göteborg och därefter Åmål.

Oktober 2014

Kurs på Nääs

Det är mitten av oktober och jag är på väg till Nääs Slott för att hålla en veckoslutskurs som kommer att handla om förädling av pälsskinn. I anslutning till slottet ligger Slöjdseminariet som sedan slutet av 1800 talet varit centrum för slöjd och hantverk. Idag är denna verksamhet mer aktiv än någonsin med kurser inom slöjd, byggnadsvård, konsthantverk och folklig kultur. Kurserna anordnas av Västarvet/slöjd i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum.

Tillsammans med 8 kursdeltagare ska jag ägna helgen åt att ullfärga pälskinn, göra djupdykningar i alla de detaljprovspärmar jag förfärdigat under mina år på Steneby samt självklart till att titta, prata och känna på skinn. Flera av deltagarna har egna fårbesättningar och det ska bli väldigt spännande att se deras skinn och prata om allt det som hör området till.

Att uppleva miljön på Nääs är en väldigt speciell upplevelse. Slottsmiljön, alla gamla anrika byggnader och de underbara omgivningarna ger optimala förutsättningar för både inspiration och arbetsro. Tar man också möjligheten att bo i anslutning till seminariet så är upplevelsen total.

September 2014

Utbildning på Elmo Sweden AB i Svenljunga

Det är tidig måndag när jag styr kosan mot Svenljunga från norra Dalsland. Morgonen är strålande vacker och det känns fortfarande som sommar trots att det är mitten av september. Jag har fått uppdraget av Garveriidkareförbundet att hålla en tvådagars utbildning för medarbetarna på Sveriges fyra industriella garverier.

Elmo är världens största producent av exklusivt möbelläder. Ett intensivt miljöarbete under många år har gjort garveriet till ett av de modernaste och mest välutrustade garveriet som finns i världen. Användningen av endast skandinavisk råvara garanterar att djuren haft ett bra liv.  Det avfall som utvinns under processerna tas till vara i ett kretslopp där allt återvinns, vilket innebär att älven Nossan som förser anläggningen med vatten idag får tillbaka ett vatten som är av mycket god kvalité.

Sveriges stora garverier gör årligen återkommande utbildningsinsatser för sina medarbetare och man turas om att förlägga dessa aktiviteter hos varandra, så tillresande deltagare är ett antal medarbetare från Tärnsjö Garveri i Uppland. Denna gång handlar det om materiallära.

Läder,skinn och pälsområdet är gigantiskt och arbetar man inom en industriell verksamhet har man goda kunskaper om det man själv producerar men vet oftast väldigt lite om området som helhet.

För mej känns det mycket inspirerande att få uppdraget att under två dagar guida ett antal kunniga yrkesmänniskor inom vårt gemensamma kunskapsområde där jag står för det övergripande.