På vift

Mars 2018

Fårfesten i Kil

Åter dags att styra mot Kil, kan inte fatta att ett helt år redan passerat.
Känns fortfarande som vinter trots att det är första helgen i mars, eftersom snön ligger djup i alla fall här i Dalsland.
Det är med samma förväntan som alltid jag sätter mig i bilen. Fårfesten är årets största händelse där precis allt kan hända …
I år känns denna resa speciell på flera sätt. Jag har tilldelats fåreningens stipendium ”Guldbaggen”, något jag känner mig mycket glad och stolt över. Dessutom firar Skinnerskan 30 år som företag. Att samtidigt belönas med stipendiet, som förutom en charmig bagge i keramik med förgyllda horn, formgiven av Kaj Stuart Beck och 10 000:-, känns så fantastiskt.
Känner mig som alltid lika välkommen när jag stiger in i entrén på Sannerudsskolan.
Efter att ha burit in all mitt ”pick & pack” sammanstrålar jag med Tant Kofta för att ta en snabbfika i lärarrummet som under Fårfestdagarna fungerar som utställarcafé. Vilken högtidsstund det är med allt hembakat som dignar på det väl tilltagna serveringsbordet där det bara är att ta för sig!
Fredag fm är det stipendieutdelning i Fårrum, där baggen står i all sin prakt på en ”äng” av grönaste ull och väntar på mig. Som stipendiat förväntas man gör något slag av motprestation. För mig är det en själklarhet att dela med mig av mitt arbete med de vita pälsskinnen som jag ägnat mycket av min tid åt under de senaste fem åren. Föreläsningen ”Nu är det de vita skinnens tur” med efterföljande frågestund avslutar ceremonin och jag återvänder ut till min monter där så många kunniga, trevliga och frågvisa besökare väntar, härligt härligt!
Som alltid går de tre dagarna svindlande fort. Festens sista show ”Fårälskad – en baggis” börjar alldeles strax och jag bestämmer mig för att jag bara måste se den ännu en gång, även om arrangören helst ser att vi inte lämnar våra montrar …
TACK, Täpp Lars och alla medverkande för denna helt fantastiska happening!

Februari 2018

”Skinn-SM”, Skinnpremiering i Tranås

Så är det åter dags för den årligen återkommande skinnpremieringen i Tranås. Här har fårägare med Gotlands- och Leicesterfår en möjlighet att få säsongens skinn bedömda.

Näringen får samtidigt svar på om aveln bedrivits på ett sätt så att den sammanfaller med de avelsmål som uppställts för respektive ras och där ett viktigt delmål är att få fram vackra skinn av hög kvalité. Inlämnade skinn tävlar i ett antal klasser där de bästa skinnen och även de bästa besättningarna premieras med fina priser.

I år har jag tillsammans med Karin Strömberg och Anders Hjort fått förtroendet att vara domare. Vi tre representerar olika delar av näringen, där Anders har lång erfarenhet som riksdomare, Karin som uppfödare av Gotlandsfår och jag själv som designer.

För mig är det fjärde gången som jag får uppdraget och det är med stor förväntan jag sätter mig i bilen inför resan till Tranås. Tre fullspäckade lärorika dagar väntar, under vilka också möjlighet finns att träffa andra aktiva i branschen.

Under en av eftermiddagarna hålls ett miniseminarium för tillresande förenings-medlemmar. Gotlandsfårsföreningen passar samtidigt på att hålla sitt årsmöte och sista dagen visas prisbelönta skinn för en intresserad allmänhet.

Oktober 2017

Pälssömnadskurs i Henån

Så är det dags att återvända till Orust Slöjds stuga i Henån för den årliga kurshelgen tillsammans med Marita, Ebba, Tina, Gunwor, Siv, Marie, Carina och Monica.
I år är det fjärde året vi träffas för förkovran och härlig samvaro. Första helgen i oktober har hittills varit den stående tidpunkten och kommer antagligen så att förbli.
Inför årets kurs har det funnits önskemål om att lära lite lädehantverk, vilket kommer att innebära att alla får ny kunskap om avhårade skinnmaterial lämpliga att kombinera med sina pälsskinn. Vi börjar alltid med fika samtidigt som vi ventilerar allt som hänt sedan vi sågs sist. Detta åtföljs av lite matnyttig fackteori innan vi sätter händerna i våra material. Samtliga har med sig exempel på nya produkter som kommit till under året. Vi tittat på varandras skinn och ventilerar vad som är bra och vad som kan bli bättre.
Under våra samtal kommer vi fram till att det skulle vara både bra och roligt att ha kontinuerlig kontakt med varandra under hela året och bestämmer oss snabbt för att bilda en Facebook grupp. Tina får i uppdrag att ombesörja detta, men vad ska vi kalla oss? Efter en stunds funderingar och rådslag kommer vi fram till att ”Skinnerskorna” skulle passa alldeles utmärkt. I den här gruppen är vi alla jämställda kollegor. För att ytterligare förtydliga vad det handlar om behövs också en underrubrik som kommer att lyda: ”en kvinnlig, en sinnlig och en skinnlig allians”.
Dagarna går svindlande fort och alldeles för snart är det åter dags att packa ihop.
Nya idéer och produkter har sett dagen ljus och när vi vänder hemåt är vi också fulladdade med både nyfunnen energi och inspiration.
Första helgen i oktober 2018 är redan inbokad och fram till dess håller vi dialogen igång via ett intensivt nyttjande av nätet.

Augusti 2017

”Med Näsa för Skinn” – utställning i Visby

Sista söndagen i juli packar jag bilen för att ge mig av till Gotland, närmare bestämt Visby, för att där under två veckor visa min utställning ”Med Näsa för Skinn”.
Startar tidigt för att vara i god tid till färjan som avgår ifrån Nynäshamn tidig kväll. Anländer till Visby vid midnatt och kör den korta sträckan från färjan till Ödins garveri, där jag hyrt den mysiga vindslägenheten under takåsen i garveribyggnaden.
I garveriträdgården finns sedan ett år tillbaka det nybyggda gårdshuset där jag ska hålla till. Arbetet med utställningen börjar redan tidigt måndag morgon tillsammans med Per Hollström som är min eminenta byggpartner under den kommande veckan.
Varje morgon börjar med en lång promenad utefter havet vilken förmån, bara så fantastiskt!
På hemvägen slinker jag in på Brödboden vid Österport för att handla surdegsbröd till förmiddagsfikat.

Så många intresserade och trevlig människor besöker min utställning och trots att dagarnas öppethållande är långt, blir det aldrig långtråkigt. Varje eftermiddag serveras jag sen lunch ute i garveriträdgården av innehavaren till Almedalens Café.
Under Medeltidsveckan är det obligatoriskt att ta en sväng i Almedalen för att se fint hantverk, handla och äta middag på medeltida vis.

Varje dag avslutas med sen promenad i Visby med omnejd och oftast utgör en magisk solnedgång finalen på ännu en innehållsrik dag.

Dagarna går så oerhört fort. Vips så har tre veckor passerat och lördag den 19 augusti, stänger jag glaspartiet som jag haft vidöppet ut emot trädgården för sista gången. Samtidigt tänker jag på alla de kända och okända människor som bidragit till så många spännande möten och samtal och som jag dessutom haft förmånen att få ”skicka med” ett antal av mina produkter, såväl stora som små.
Det är med stor glädje och tacksamhet jag lämnar ön med förvissning om att jag snart kommer att återvända.

Mars 2017

Fårfesten i Kil

Fårfesten i Kil står för dörren igen. I år firar arrangemanget 10 års jubileum och för att ytterligare understryka detta har årets tema krönts med en kunglig touch, ”FÅR Sverige i tiden”.
Det är kall, kulen och gråmulen torsdagmorgon när jag packar bilen för att ännu en gång bege mig till Kil. En enstaka minusgrad och barmark gör att det inte alls känns som första dagarna i mars.
Jag känner mig lika förväntansfull som alltid när det bär iväg mot Kil eftersom jag vet att det kommer att bli fullspäckade och oförglömliga dagar med många kära återseenden, spännande möten med nya människor och tillfälle till att fylla på min ”inspirations- och kunskapsbank”.
I år har jag och min Fårfestkompanjon Tant Kofta tilldelats andra platser, då vi lämnat Välkomsthagen till förmån för Vallgatan. Väl på plats tycker vi båda att vi bytt upp oss, även om vi här har lite mindre utrymme. Känner att vi befinner oss mera ”mitt i smeten” än tidigare.
Även i år innebär fredag morgon en lika lång kö som alltid utanför de stora panoramafönstren jag har som bakgrund i min monter. Dörrarna öppnas äntligen och på avstånd hörs rösten på Fåravelsförbundets ordförande Magnus Jönsson som hälsar välkommen och öppnar festen. Han tillkännager också årets Guldbagge stipendiater, Christina Ekelund och Erik Torstensson, två välkända ull legendarer som ständigt överraskar och sätter avtryck.
Fredag fortlöper i rasande fart med massor av trevliga, vetgiriga och köpsugna besökare. När dörrarna stängs efter en lyckad dag känner jag mej så glad och nöjd … nu bär det iväg till hotellet för en god middag tillsammans med andra utställare, innan sängen kallar.
De två följande dagarna försvinner i samma anda som den första och när söndagens final FÅReställning ”FÅRsäkrat” är i antågande lämnar jag min monter, något man egentligen inte ska. Jag måste helt enkelt se den en gång till och jag konstaterar att årets version är lika fantastisk som de föregående!
Det har börjat mörkna och bilen står packad för hemfärd. Väglaget kunde vara bättre, så jag får ”rätta mun efter matsäcken” och ta det lugnt. Under resan drar jag mej till minnes mina tankar när jag åkte hemåt för ett år sedan då jag tänkte att ”bättre än så här kan det inte bli”. Nu kan jag bara konstatera att arrangörerna har gjort det igen, fast ännu bättre!
Halvvägs hemma är jag tankemässigt redan igång med att spåna kring vad jag ska kreera inför Fårfesten 2018 …

November 2016

Julklappsöppet hos Tant Kofta

Lördagen under andra advent passar Tant Kofta = Lotta på att ha julklappsöppet i sin lilla fina butik i Valler norr om Kungälv.

Jag är tillsammans med några andra av hennes nära samarbetspartners inbjuden att finnas på plats och sälja skinn och skinnprodukter.

Redan på fredag sen eftermiddag har jag bilen färdigpackad och beger mig till Lilla Edet, där jag bokat ett hotellrum för att kunna vara på plats tidigt nästa morgon.

Det är lördag morgon och trots att det fortfarande är mörkt, kan jag ana att det kommer att bli en gnistrande vacker dag. Det är ett par grader kallt, på himlen blinkar all världens stjärnor och jag inser att det nog är läge att skrapa bilrutor före avfärd.

Äter endast en banan för att snabbt komma iväg, då frukost väntar hos Lotta. Ska bli riktigt härligt att träffa de andra inbjudna och ha en stund tillsammans innan butiken öppnar kl 10.

De andra inbjudna är Anna Bergman – Tant Ulltuss, som kommer att sälja och signera sin nyutkomna bok ”Tant Ulltussockor”. Hon är en riktig friskus eftersom har för avsikt att sitta ute under hela dagen. Jag kan redan ana att hon kommer att behöva vara mer än väl klädd.

I Lottas fantastiska lilla växthus får jag sällskap av Erika Åberg som ska sälja och signera sin bok ”Sticka Vantar” och därutöver kommer att erbjuda våra besökare att investera i helt underbara halsband som hon tillverkat i halvädelstenar.

Här kommer också keramikern Åsa Olofsson att sälja sin fina keramik tillverkad av Gotlandslera. Hennes signum är de unika garnskålarna som jag är övertygad om kommer att ha strykande åtgång, liksom de roliga pepparkaksgubbe stakarna.

Till sist Lotta som när denna dagen är slut, garanterat kommer att ha stora tomrum i sina hyllor när vi stänger i eftermiddag, då alla bokköpare passat på att inhandla garn till alla sina framtida sockor och vantar.

Kockan 10 strålar solen från en klar himmel, marken är täckt av ett par centimeter snö och omgivningen känns lite jullik.

Köpglada och förväntansfulla besökare strömmar snabbt till och det blir kö utanför butiken. Den som inte kommer in direkt passar på att ta sig förmiddagsfika med hembakat bröd ute i trädgården insvepta i filtar. På detta sätt förflyter hela dagen.

Stor köplusta bland härliga kunder och många roliga möten blir det, både runt kaffeborden och inne i butik och växthus.

Skymningen sänker sig och det är dags att packa ihop och tänka på hemfärd.

Innan vi skiljs åt har Lotta inbjudit till gulaschsoppa med hembakat bröd. Under trevlig samvaro summeras dagen och vi kan konstatera att samtliga av oss känner sig väldigt nöjda.

Nu är det dags att styra hemåt …

Oktober 2016

Skinnsömnadskurs i Henån

Så är det åter dags för den årligen återkommande kursen för mina sju skinn-sömnadskollegor. Några av oss träffades för första gången under en kurs jag höll på Nääs 2014. Redan då bestämde vi oss för att fortsätta att träffas med mig som kursledare varje höst, men fortsättningsvis i egen regi och på annan ort.

Slöjdföreningen på Orust har varit generös med att upplåta sin slöjdlokal i Henån, vilket vi är mycket tacksamma för.

Det är tidig fredag förmiddag och bilen står fullpackad med allt vi kan tänkas behöva under våra knappa tre dagar tillsammans. Resan går som en dans, passar på att ta en kopp kaffe efter vägen så att jag ska vara laddad för att packa upp och ställa i ordning allt det jag har i mina koffertar.

Det känns alltid lika härligt inför att vi ska träffas och det blir ett kärt återseende, när  samtliga äntligen är på plats.

Vårt första pass ägnar vi åt materiallära, något som för en del låter både torrt och tråkigt, men som är ack så viktigt …

Jag har ägnat mycken tid och möda till att ämnesområdet ska upplevas som både nytt och spännande, vilket är möjligt om man verkligen tänker till. Jag blir alltid lika glad när någon upplever att den ”fått sig till livs” något slag av aha-upplevelse som ger ett tillskott av erfarenhet och kunskap och därmed ges möjlighet till nytänkande.

Våra dagar som går svindlande fort är späckade med frågor som förhoppningsvis får sina svar. Vi jobbar så det glöder med mönsterkonstruktion, tillverkning av mallar, tillskärning och sömnad för att under de sista timmarna tillsammans, titta på och utvärdera våra slutresultat.

Konstaterar i förbigående att jag inte hunnit ta en bråkdel av alla de spännande bilder på ”work in progress” som jag alltid har för avsikt ska finnas som dokument över det vi åstadkommit … detta är mitt ända smolk i bägaren …

Skymningen har redan fallit när vi skiljs åt efter intensiva dagar och vi vänder alla hemåt igen med vetskap om att vi har för avsikt att ses igen samma helg även nästa höst.

Det ska bli precis lika härligt och givande som i år …

September 2016

”Med Näsa för Skinn” – utställning ”på vift” till Halmens Hus

Halmens Hus i Bengtsfors består av ett museum som berätta historien om den dalsländska halmslöjdstraditionen och dess betydelse för bygden. I huset finns också en butik med ett rikt utbud slöjd och konsthantverk av hög kvalité.

Det är den 17 september och jag har vernissage på min utställning i husets galleri. Här visar jag resultatet av fyra års arbete i min ateljé efter att jag slutat min fasta anställning på Steneby. Objekten består med några få undantag av plagg och accessoarer för kroppen.

Utställningen som kommer att pågå under nästan 8 veckor är ett sätt att ”knyta ihop säcken” efter en lång tids arbete. Den ger mig också möjlighet att utforska lämplig rekvisita samt träning i att exponera inför det slutliga målet, att med ytterligare några nytillskott av objekt ställa ut på Gotland.