September 2016
Skördefest på Värmlandsnäs 2-3 september
Det är en strålande morgon i början av september då jag styr kosan mot Värmlandsnäs norr om Säffle för att delta i detta årligen återkommande evenemang.
Jag är inbjuden av Christina och Gunnar på Torseruds gård, som utgör en av knappt tjugo stationer vilka ligger längs vägen ut mot näsets spets.
På gården finns ett inrett växthus där jag har beretts plats tillsammans med ett antal andra utställare, tex Amandula, ett företag som säljer fantastiska brända mandlar, ett surdegsbageri, en knivmakare och en konstnär.
I växthuset finns också ett mysigt café där både besökare och utställare kan smörja kråset med all sköns underbara smörgåsar och bakverk.
I trädgården går alpackor och kaniner i provisoriska hägn, till glädje för alla barn som passar på att klappa flitigt.
Som besökare kan man handla sylt, honung och andra lokala delikatesser. Här finns också hemslöjd, secondhand föremål och annan kuriosa att investera i.
Solen fortsätter att stråla under dagarna två och vi som är placerade i växthuset upplever en näst intill tropisk värme trots att det är tidig höst.
När festen stänger sina portar för denna gång är det många, både besökare och utställare, som beger sig hemåt, både nöjda och glada efter två fantastiska dagar.
Augusti 2016
Research- och workshopresa till Visby
Jag kliver på tåget i Åmål en ganska grå morgon i augusti. Har för en gångs skull beslutat att ”belöna” mig själv med att ta tåget istället för att köra bil. Reser med minimal packning eftersom jag förväntar mig att vädret, som alltid när jag befinner mig på Gotland, kommer att vara både varmt och soligt.
Känner mig så lyxig när jag sitter på tåget och bara kan åka med. Läser en bra bok, ömsom slappar och ömsom i mitt huvud spånar kring vad mina dagar på ön ska innehålla, även om huvudmålen med denna resa redan är förutbestämta.
Den research som är den främsta anledningen till min resa består av att få ett grepp om det nya hus som byggts i trädgården intill Ödins garveri. Där kommer jag att ha min utställning ”Med näsa för skinn” under två veckor i augusti 2017. Jag behöver känna in dess karaktär, ta en del mått, samt kommunicera med husets ägare om både de praktiska och ekonomiska förutsättningarna.
Det andra redan planerade inslaget handlar om att hålla en workshop för med-arbetarna på Ödins garveri. Eva Bjersander som idag sedan sju år tillbaka framgångsrikt driver verksamheten, är en av alla mina älskade studenter som gick Stenebys skinnutbildning under två år på 90-talet.
Fram till mitten av 1960-talet bedrevs här regelrätt garveri och försäljning av skinn och läderprodukter av Hans-Olof Ödin, tredje generationen Ödin som drivit garveriet.
Idag finns endast butiken kvar, vilken är ett måste att besöka om man är skinnörd och befinner sig i Visby.
Min första morgon är grå och blåsig. När jag tar min morgonpromenad är vindarna om möjligt ännu friskare än igår och från havet in mot land vältrar sig vågor med vita skumtoppar.
Två intensiva dagar ägnar vi åt att förkovra oss i ateljén i det fantastiska hus där garveriet är beläget sedan 1930-talet. Det regnar till och från båda dagarna och jag fryser eftersom jag inte packat för sådant väder. Som tur är har Eva en garderob med värmande tröjor att låna ut.
Jag passar också på att göra ett besök hos Jenny och Kjell Nilsson på Graute gård. Här blir det en trevlig förmiddag med livlig diskussion om både ditten och datten över en kopp kaffe i deras nybyggda butik och café.
Min sista dag är nästan till ända och jag tänker med glädje tillbaka på fem underbara dagar på denna magiska ö. Endast vädret blev inte som jag förväntade mig, men vad gör det när det finns så mycket spännande att ta del av, så mycket nytt att lära, så många fantastiska människor att möta och en värmande mohairtröja som bytte ägare lagom till min hemresa.
TACK Eva, Maria, Tina, Hans-Olof, Jenny och Kjell!
Mars 2016
”Fårfest i Kil 2016”
Årets fest har fått namnet ”FÅRverkeri”. Eftersom det är tionde gången arrangemanget går av stapeln, har det satsats stort på att få till ett tydligt jubileumsstuk med rekordmånga utställare och ett stort antal happenings, kurser och föreläsningar.
Nytt för året är utdelning av ett stipendium till någon person, som på ett eller annat sätt under lång tid gjort ett förtjänstfullt arbete inom näringen.
Ett mycket uppskattat inslag som ”legat på is” under de tre senaste åren och som återuppstår i år är showen där utställarnas produkter visas.
Det är torsdag fm när jag ger mej av mot Kil. Under natten har det kommit 20 centimeter nysnö så landskapet signalerar full vinter vilket gör att väglaget inte är så kul, men vad gör väl det när man väg mot den roligaste helgen på hela året.
Kommer välbehållen fram till målet och blir som alltid varmt välkomnad i Sannerudsskolans reception.
Känner en stor förväntan inför dagarna som ligger framför mej. Ser fram emot många trevliga och vetgiriga besökare, att återse vänner och kollegor som jag bara träffar under dagarna här, samt att knyta nya värdefulla kontakter inför framtiden.
Det är torsdag kväll, äntligen är min monter färdigarrangerad och jag känner mej nöjd.
Platsen jag tilldelats i Välkomsthagen gör att jag verkligen upplever mej som privilegierad.
Innan det är dags att krypa till kojs är alla utställare inbjudna till att se genrepet av showen STJÄRNSPECKAT – En fett bra FÅReställning. Oh så spännande! … och jag blir verkligen inte besviken, en alldeles fantastisk show regisserad av Täpp Lars Arnesson som med en fantastisk ensemble av lokala förmågor bjuder på sång, musik, skådespeleri och andra underfundigheter samtidigt som dom visar utställarnas produkter. Känns oslagbart att få se ett antal av mina egendesignade och tillverkade plagg och accessoarer där dom hör hemma, nämligen på den levande kroppen.
Redan före öppningsdags ringlar kön lång utanför i snöslasket och när dörrarna äntligen slår upp, väller ett stort antal besökare in för att allra först ta del av själva öppnandet. Detta förrättas i år av Fåravesförbundets ordförande Magnus Jönsson som spånar i inspirerande ordalag kring näringens ljusa framtid och Fårfestens betydelse i sammanhanget.
Det nyinstiftade stipendiet ”Guldbaggen” tilldelas i år Einar de Wit, kunnig fårbonde, tillika redaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Fårskötsel. I denna bidrar han hela tiden med nytänkande, intressanta artiklar och fantastiska bilder.
Klockan är tre och jag kilar iväg till FÅRrum för att berätta om våra fantastiska svenska pälslammskinn. Det är alltid lika spännande och lärorikt att få direktkontakt med människor som har samma intresse som man själv. Frågorna är många, samtalet böljar fram och tillbaka och vips så har den timme jag har till mitt förfogande bara flugit iväg.
Kan tänka mej att årets fest slår rekord när det gäller antal besökare. Välkomsthagen där jag huserar är hela tiden välfylld med besökare och beger man sej därifrån ut på upptäcksfärd är det en trivsam trängsel precis överallt. Gott fika och välsmakande mat med anknytning till fåret bör man också passa på att ta del av, annars missar man något väsentligt.
Snart dags för showens finalföreställning och jag kan inte låta bli att återuppleva den ännu en gång …
Precis som jag trodde, ännu mera fantastisk än förra gången. Nu när allt är finslipat ser jag hur proffsig och välregisserad den är och jag njuter i full drag …
Tre fantastiska, intensiva och underbart roliga dagar är till ända. Trött, glad och väldigt nöjd kör jag hemåt i snöyran. Under min resa kan jag inte låta bli att fundera över vad för slag av utmaning jag ska förära mej själv inför nästa års Fårfest? Kanske finns redan ett embryo till en idé …
Oktober 2015
”Varmt och Vackert från Topp till Tå”
Det är fredag morgon i början av oktober när jag tillsammans med Pia, min kollega från Steneby styr söderut mot Orust.
På programmet står en kurs i pälssömnad för ett antal kvinnliga fårägare som också arbetar med att vidareförädla sina skinn till allehanda produkter som saluförs i deras gårdsbutiker, samt under marknader och mässor.
Även om det fortfarande känns och ser ut som sommar, vet vi ju att hösten står för dörren och för samtliga känns det inspirerande att ta sej an allt det som kursrubriken förtäljer, nämligen mössor, vantar, tofflor, halsdukar och västar.
Föreningen Orusts Slöjd har en trevlig och välutrustad lokal i Henån som vi så generöst fått lov att disponera.
Uppstarten på fredag eftermiddag börjar med fika och presentation som snabbt övergår i en intensiv dialog om vad var och en önskar uppnå under de två ytterligare dagar vi har tillsammans.
Ett tydligt önskemål från deltagarna har redan innan kursen började varit att få en första introduktion på mönsterkonstruktionsområdet. Pia som är en mycket skicklig mönster-konstruktör tar sej an detta och under lördag förmiddag pågår en intensiv förkovran som så småningom utmynnar i ett och annat västmönster.
Tillsammans med en av deltagarna ger jag mej i kast med att konstruera ett mönster till
en extravagant pälshatt samtidigt som det överallt omkring oss är ett intensivt arbete igång med att rita av och konstruera mönster och mallar, skära till och sy för hand.
Inte ens under fikat tillåter vi oss att ”slappa”. Vi tittar på, diskuterar och ger feedback på de skinn och produkter varje deltagare tagit med sej. Vi pratar om marknadsföring, prissättning och sist men inte minst, vikten av att komma samman för att lära mer och agera bollplank till varandra. Allt detta utmynnar i en ambition att mötas igen, gärna kontinuerligt för att på så sätt utveckla våra verksamheter tillsammans.
Sen söndag eftermiddag när Pia och jag är på väg hemåt känner vi oss både nöjda och glada samtidigt som vi konstaterar att vi lärt oss så mycket vi med.
Februari – Mars 2015
Fårfest i Kil – årets händelse i fårvärlden.
Det är sista torsdagen i februari, då jag beger mej till Kil för att där delta i årets Fårfest som verkligen är något alldeles extra. Sannerudsskolan år pyntad i varje litet skrymsle och bara genom att stiga in genom entrén till skolans foajé så känner jag alla förväntningar som ligger i luften. Förväntningar från arrangören, oss utställare och alla besökare …. I receptionen, inbäddad i ett hav av tussris, blir jag så innerligt mottagen så jag känner mej riktig rörd. Min plats i Välkomsthagen ger mej en unik exponeringsyta för det jag har att visa, vilket gör det extra roligt att packa upp och ställa i ordning inför morgondagen.
Det är fredag morgon och festen öppnar med invigningstal och musik. “Alla” är här och trängseln är påtaglig – precis som det ska vara när det är stor fest. Dagen går i ett rasande tempo, full fart hela tiden. Jag har full upp med att besvara alla frågor, sälja specialverktyg, inemellan ett och annat ur mitt egentillverkade sortiment och att ta emot alla positiva kommentarer om det jag förfärdigat. Har Tant Kofta till höger om mej och i hennes färgsprakande monter är det alltid fullspäckat med passionerade stickerskor som “smörjer kråset” bland alla fantastiska garner som där erbjuds. Försöker att ta mej en tur för att se några av de andra utställarna som jag känner mej extra nyfiken på. Att knyta nya kontakter står alltid högt på min lista när jag är ute och rör på mej och här har man verkligen möjlighet att göra även detta.
Lördag morgon ringlar kön utanför entrén lång redan innan öppningsdags. När dörrarna öppnas fylls foajén på ett ögonblick av intresserade och köpsunga besökare som aldrig får nog många svar på alla sina frågor, vilket jag tycker är både roligt och utvecklande, men ack så påfrestande för min röst som inte alls är van vid att prata så intensivt! Det har blivit lunchtid och om en timme börjar min föreläsning “Älskade sängfäll” i Fårrum, detta fantastiska runda rum som till vardags benämns Forum, men som under dessa dagar så lägligt byter namn. Tillbaka igen i min monter väntar åter många nytillkomna besökare som ställer massor med frågor om mina produkter, jättekul! Ännu en intensiv dag går mot sitt slut och ikväll ska det bli riktigt trevligt att ta en bit mat på ortens hotell och förhoppningsvis också kunna få till nåt intressant samtal med några av de andra utställarna innan det är dags att dra sej tillbaka för att ladda för Fårfestens sista dag.
Söndag inleds med blytunga moln och blötsnö, men vad spelar det för roll när man har så roligt? Många trevliga, köpsugna och vetgiriga besökare förgyller även dagen idag och i ett vips går även denna mot sitt slut. När dörrarna stängs för sista gången är det som om någon svingar ett trollspö och den mest effektiva och glada städpatrull jag (och säkerligen många med mej) beskådat, rycker ut. Imorgon kl 8.00 ska Sannerudsskolan vara sitt vanliga jag igen och ta emot alla sina elever som då kommer tillbaka ifrån årets sportlov. ETT STORT TACK till den excellenta arrangören Fåreningen Fårfest i Kil samt Sannerudsskolans personal och elever för att ni finns, utan er ingen Fårfest!
Början på februari 2015
Köpenhamn i mitt hjärta!
Sitter på tåget tillsammans med två av mina kollegor på Steneby. Tre dagars inspirations och inköpsresa till Köpenhamn står för dörren. Gissa om vi är förväntansfulla …
Vädret är som sej anstår så här i februari men det spelar ingen roll, för i våra hjärtan har det redan hunnit att bli vår.
Mitt emot vårt hotell på Vesterbrogade ligger Stoff & Stil, en av de största detaljisterna inom textil som också saluför all världens tillbehör. Vi lämnar snabbt av vårt bagage och resans första shoppingrunda är ett faktum.
Eftersom min kollega Helen fyller år, avslutas dagen med ett glas champagne och födelsedagsmiddag på en liten kvarterskrog nära hotellet.
Tidig morgon dagen efter beger vi oss till Bella Center, Köpenhamns motsvarighet till Älvsjömässan där det pågår en textilmässa. Målet är att besöka DesignerService, en dansk agentur som säljer allt som tänkas kan när det gäller exklusiva tillbehör till kläder och accessoarer. Vilket eldorado och vilken förstklassig service !!! Här stannade vi hela förmiddagen för att plöja igenom allt de hade att erbjuda. Alldeles för mycket “bra att ha grejor” för att det ska vara nyttigt för plånboken …..
Eftermiddagen ägnade vi till huvudattraktionen under denna resa, ett besök på Nationalmuseum och nu ansluter Stenebys studenter i skinnutbildningen. Här pågår fram till slutet av februari utställningen “Pels – liv och död”.
En alldeles underbar, men också tankeväckande och avskräckande utställning om pälsmaterialen och levnadsvillkoren för de djur som efter livet får bidra med sina skinn till oss människor. Man kan här se exempel på plagg tillverkade av människor för vilka pälsmaterialen i en svunnen tid var en absolut förutsättning för överlevnad, fram till dagens många gånger lyxig plagg tillverkade av pälsmaterial från farmade djur i bur.
Fredag morgon sammanstrålar vi åter med studenterna och tillsammans beger vi oss ännu en gång till Bella Center. Målet är att också dom ska få tillfälle att ta del av vad DesignerService har att erbjuda. För mej innebar s detta besök att jag också passade på att göra min första beställning och så är det bara att åka hem och invänta leverans – hur spännande som helst!
Dags att dra sej mot Centralstationen för att styra kosan hemåt. Eftersom det är fastlagstid även i Danmark passar vi på att provsmaka varsin fastlagsbulle, som är den danska motsvarigheten till våra semlor.
Tre fantastiska dagar i Köpenhamn är nu till enda. Fyllda med både nya intryck och ny inspiration kliver vi glada, nöjda och ganska trötta på tåget mot Göteborg och därefter Åmål.
Oktober 2014
Kurs på Nääs
Det är mitten av oktober och jag är på väg till Nääs Slott för att hålla en veckoslutskurs som kommer att handla om förädling av pälsskinn. I anslutning till slottet ligger Slöjdseminariet som sedan slutet av 1800 talet varit centrum för slöjd och hantverk. Idag är denna verksamhet mer aktiv än någonsin med kurser inom slöjd, byggnadsvård, konsthantverk och folklig kultur. Kurserna anordnas av Västarvet/slöjd i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum.
Tillsammans med 8 kursdeltagare ska jag ägna helgen åt att ullfärga pälskinn, göra djupdykningar i alla de detaljprovspärmar jag förfärdigat under mina år på Steneby samt självklart till att titta, prata och känna på skinn. Flera av deltagarna har egna fårbesättningar och det ska bli väldigt spännande att se deras skinn och prata om allt det som hör området till.
Att uppleva miljön på Nääs är en väldigt speciell upplevelse. Slottsmiljön, alla gamla anrika byggnader och de underbara omgivningarna ger optimala förutsättningar för både inspiration och arbetsro. Tar man också möjligheten att bo i anslutning till seminariet så är upplevelsen total.
September 2014
Utbildning på Elmo Sweden AB i Svenljunga
Det är tidig måndag när jag styr kosan mot Svenljunga från norra Dalsland. Morgonen är strålande vacker och det känns fortfarande som sommar trots att det är mitten av september. Jag har fått uppdraget av Garveriidkareförbundet att hålla en tvådagars utbildning för medarbetarna på Sveriges fyra industriella garverier.
Elmo är världens största producent av exklusivt möbelläder. Ett intensivt miljöarbete under många år har gjort garveriet till ett av de modernaste och mest välutrustade garveriet som finns i världen. Användningen av endast skandinavisk råvara garanterar att djuren haft ett bra liv. Det avfall som utvinns under processerna tas till vara i ett kretslopp där allt återvinns, vilket innebär att älven Nossan som förser anläggningen med vatten idag får tillbaka ett vatten som är av mycket god kvalité.
Sveriges stora garverier gör årligen återkommande utbildningsinsatser för sina medarbetare och man turas om att förlägga dessa aktiviteter hos varandra, så tillresande deltagare är ett antal medarbetare från Tärnsjö Garveri i Uppland. Denna gång handlar det om materiallära.
Läder,skinn och pälsområdet är gigantiskt och arbetar man inom en industriell verksamhet har man goda kunskaper om det man själv producerar men vet oftast väldigt lite om området som helhet.
För mej känns det mycket inspirerande att få uppdraget att under två dagar guida ett antal kunniga yrkesmänniskor inom vårt gemensamma kunskapsområde där jag står för det övergripande.