Om Eva

Min sömnadskarriär startade när jag var 5 år. Under min uppväxt blev en aldrig sinande ström av projekt med något att sätta på kroppen, det som upptog nästan all min tid.
Jag började liksom många andra flickor att rida. När jag i tonåren hade förmånen att få en egen häst, var lyckan total. På så sätt kom lädret in i mitt liv, eftersom hästens utrustning behövde både omvårdnad, renovering och ibland också nytillverkning. För mej kändes det självklart att kunna utföra allt sådant själv. Detta ledde snabbt till upptäckten av ytterligare ett material att sätta på kroppen, om än i en mjukare version.

Efter avslutad skolgång skaffade jag mej en grundläggande textil utbildning som jag sedan byggde på med ett års studier på Västerås Konstskola.
I början av 70-talet passade jag på att kompetensutveckla mej inom olika hantverk vid Stenebyskolan i norra Dalsland. I förlängningen innebar detta att jag bosatte mig i Dals Långed. 1977 blev jag erbjuden ett vikariat i en av skolans slöjdkurser, vilket snart övergick till en fast tjänst som kom att leda till en 35 år lång anställning. De sista 20 åren var jag utbildningsansvarig för den idag tvååriga utbildningen Läder-Skinn-Päls för Mode och Accessoarer.
Under mina år som pedagog var ambitionen att skaffa mej en övergripande kunskap om alla inom branschen förekommande material. Ambitionen att hålla mig uppdaterad om den svenska läder-skinn- och pälsbranschen, ledde till att jag under årens lopp har byggt upp ett omfattande och värdefullt kontaktnät.
Idag ser jag mig själv som designer-maker, en roll där de plagg och produkter jag tillverkar får möjlighet att komma till uttryck. Att fungera som konsumentupplysare och som sådan få dela med mej av min kunskap känns också oerhört viktigt.
I den kreativa miljö som Steneby utgör och som är fylld med unga, nyfikna och talangfulla människor har jag tillägnat mig kunskaper och erfarenheter jag gärna delar med mig av. Det känns därför mycket inspirerande att även fortsättningsvis kunna erbjuda kurser och seminarier.

Eva Alfredsson
Eva Alfredsson

Håkan Carlbrand har fotograferat de flesta av bilderna. Teskålarna är fotograferade av Martin Gustafsson. Bröllopsbilderna till Hjärterum guldlock är tagna av Fredrik Löfberg.